Очевидно всички, или почти всички, са забравили какво се случи на

...
Очевидно всички, или почти всички, са забравили какво се случи на
Коментари Харесай

12 август 2000 г. - денят, в който Западът проспа Путин

Очевидно всички, или съвсем всички, са не запомнили какво се случи на 12 август 2000 година

Нито една огромна международна медия не обърна през вчерашния ден уместно внимание на тази кошмарна годишнина. А трябваше. На този ден преди 23 години потъна съветската нуклеарна подводница „ Курск “. Загинаха всичките 118 моряци на борда.

12 август 2000 година е денят, в който Западът проспа заплахата от напълно неотдавна възкачилия се на власт съветски президент Владимир Путин. Вместо още тогава да му светне алената лампичка.

Доволен от отдръпването на дотегналия с държанието си и пиянските си изцепки Борис Елцин, същият този Запад се остави да бъде подведен от служещия си по-добре с изразни средства и най-много употребяващия доста по-културни маниери Путин.

Тогавашният немски канцлер Герхард Шрьодер се възхищаваше от немския език на Путин. Президентът на Съединени американски щати Бил Клинтън бе на посещаване в Москва по-малко от два месеца преди нещастието. Домакинът омайност с джазов концерт госта си, който обича и да свири на саксофон.

Никой от западните водачи не се сепна от обстоятелството, че Путин даже не приключи отпуската си в първите дни на злополуката, въпреки да бе известен за нея през цялото време.

Никой не посмя и да се намерения, че се връща присъщото за руската ера премълчаване или в най-хубавия случай омаловажаване на трагични събития. Единствено Михаил Горбачов приключи визитата си в Съединени американски щати през 1988 година поради опустошителното земетресение в Армения и бе първият, който не затвори потърпевшия регион, а даже пусна там задгранични медии и одобри помощ от чужбина.

Никой не се усъмни в уверенията на съветските управляващи, че моряците на „ Курск “ са живи и непрекъснато поддържат контакти с повърхността. Нищо, че Русия отхвърли предлаганата от Норвегия и Англия помощ. Прие я чак, когато на всички бе ясно, че няма късмет да е останал някой жив.

23-ма моряци са оживели след двата гърмежа на „ Курск “ и известно време са се укривали в един от отсеците. Това стана ясно от записка, открита у един от тях.
„ Тя потъна “ и „ курви, наети за по 10 $ “
„ Тя потъна “, отговори повърхностно Путин на 8 септември на въпрос на Лари Кинг от Си Ен Ен какво се е случило с подводницата.

„ Курви, наети за по 10 $, с цел да ме дискредитират “.

Така съгласно журналиста Сергей Доренко президентът нарекъл  вдовиците на моряците, посмели да го освиркат и да го обвинят в безучастие. Наел ги бил Първи канал на съветската телевизия.

Едва ли е инцидентно, че след този случай Путин подчини последователно всички медии в Русия.

Западът стартира да си отваря очите за Путин прекомерно късно. Окончателно ги отвори чак през 2007 година, по време на заплашителната му тирада в Мюнхен.

Между потъването на „ Курск “ и тази тирада обаче станаха няколко други трагични събития. Сред тях бяха драмата със заложниците в театъра на „ Дубровка “ в Москва (загинаха доста чужденци, измежду които и една българка), завладяването на учебното заведение в Беслан през 2004 година и други. Тези събития взеха стотици жертви - най-вече поради пренебрежителното отношение към човешкия живот.

Именно това неуважение се завърна с гръм и тропот с възкачването на Путин. Днес, във войната с Украйна, то към този момент взе небивали размери.

Началото обаче бе положено на 12 август 2000 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР